In deze donkere decembermaand misschien een mooie vraag om eens over na te denken.
In een workshop over "Veerkracht" die we afgelopen maand hebben verzorgd kwam dit onderwerp ook voorbij. Zit jij zelf aan het roer en pak je de regie of heb je het gevoel dat alles je overkomt en dat je daar ook echt niks aan kunt doen?
Hoe je in het leven staat is voor een gedeelte genetisch bepaald en verder gevormd door je opvoeding en thuissituatie. De ene persoon is nu eenmaal van nature wat meer van "het glas halfvol" en optimistisch, terwijl dat voor de ander niet vanzelfsprekend is. Als jij in je (jeugdige) leven voortdurend gehoord hebt dat je niet goed genoeg bent, dom bent en/of niks kunt, is het lastig om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Je kent het wel: Het stemmetje dat zegt dat je het niet kunt. Het idee dat je het niet waard bent of dat alles perfect moet.
Belemmerende overtuigingen: iedereen heeft ze wel. Ze vormen het niet-helpende deel van jouw ‘waarheid’: dat wat jij gelooft dat waar is over jezelf, anderen en het leven, maar dat je niet helpt. Deze diepgewortelde ideeën kunnen een hoop ellende creëren in je leven. Daarom is het aanpakken van je belemmerende overtuigingen een van de betere beslissingen die je kunt maken om de regie over je leven te pakken. En dat begint met bewustwording. Probeer eens stil te staan bij de volgende vragen:
- Welke negatieve gedachten heb ik vaak over mezelf?
- Waar komen deze gedachten vandaan?
- Hoe beïnvloeden deze gedachten mijn leven en mijn beslissingen?
- Helpt het mij om zo te (blijven) denken?
Je kunt dit natuurlijk op verschillende manieren doen. Je kunt ervoor gaan zitten en het opschrijven, erover nadenken tijdens een wandeling of er juist met anderen over praten. Doe vooral wat bij jou past.
Je bewust worden van je belemmerende overtuigingen, deze onderzoeken en er vervolgens andere gedachtes naast zetten kan je helpen om jezelf krachtiger te voelen.
Meer weten of lezen over dit onderwerp?
Ik vond zelf het boek "De Keuze" van Edith Eger ontzettend inspirerend. Zij is overlevende van de holocaust en heeft meerdere boeken geschreven, die ontzettend veel inzichten geven.
Ook Byron Katie, een Amerikaanse schrijfster, heeft veel boeken geschreven over dit onderwerp, zoals bijv. het boek "Vier vragen die je leven veranderen".